bridge
 
Stad Gent

Verslag competitie Sandeman 1

2021-2022 is al een bewogen seizoen geweest voor de ploegen die meedoen aan de viertallencompetitie. Het verplaatsen van matchen, het uitstel van de competitie en het verschil in regels op Liga- en nationaal niveau waren enkele van de gevolgen van Corona. Daar komt natuurlijk bovenop de gevolgen van Corona die een impact hebben op de spelers buiten het bridgeleven.

Voor Sandeman 1 kwam daar nog bij dat we één van onze spelers, Nicole Nierinck, vorig jaar verloren aan kanker. Daardoor was onze ploeg met nog slechts drie spelers plus één reserve speler. Er werd geprobeerd een nieuw partnership op poten te stellen, maar dat is uiteindelijk niet gelukt, waardoor we voor de tweede speeldag forfait moesten geven. De eerste speeldag was uitgesteld, waardoor we een tijdje onderaan het klassement bengelden.

De inhaalmatch van de eerste speeldag was onze eerste effectieve wedstrijd en we behaalden daar een goed resultaat. Dat gaf ons goede moed voor de rest van het seizoen en we deden op ons elan verder. Onze vijfde speeldag haalden we een heel slecht resultaat en we moesten nog spelen tegen de twee ploegen die ruim voor de rest stonden. Na de zesde speeldag waren we echter geklommen naar de derde plaats. Een betere uitgangspositie konden we niet vragen, maar we moesten nog altijd tegen de ploeg spelen die met een straat voorsprong op de rest stond. Dan werd de competitie tot nader order uitgesteld voor eerste nationale. Voor de andere afdelingen wat dat al een week eerder gebeurd.

Begin januari kwam de beslissing dat de eerste play-offs voor eerste nationale niet zouden doorgaan op 15 en 16 januari, maar enkel op 16 januari. De laatste speeldag van de round-robin ging dan afgewerkt worden op 15 januari, samen met eredivisie in Luik.

In eerste nationale worden er in de round-robin twee wedstrijden per speeldag gespeeld. Onze eerste wedstrijd hebben we verloren, maar gelukkig niet te zwaar. Zie de giftbespreking voor een interessante gift tijdens die wedstrijd. De tweede wedstrijd heeft onze sterke tegenstander nogal veel fouten gemaakt, waarvan we natuurlijk profiteerden. We wonnen die wedstrijd met 19,99 VP, zo goed als het maximum. Daardoor eindigden we in de round-robin op de tweede plaats.

Daarna kwamen de play-offs. De eerste was voor de eerste plaats. Die worden gespeeld als drie wedstrijden per dag. Omdat we als tweede eindigden, moesten we opnieuw strijden tegen de ploeg die met ruime voorsprong eerste was geëindigd. Dankzij ons goed resultaat van de dag ervoor hadden we goede hoop. De eerste wedstrijd hadden we licht gewonnen en de tweede licht verloren, maar de derde wedstrijd was er teveel aan. Onze tegenstander speelde die dag met drie paren, waardoor ze frisser aan de derde match konden beginnen en dat was duidelijk te merken aan de uitslag.

Niet getreurd! We hadden nog een kans om te stijgen naar eredivisie als we de volgende play-offs in Brussel zouden winnen tegen de winnaar van de derde en vierde plaats. Spijtig genoeg kon één van de spelers niet meedoen waardoor we forfait moesten geven voor de tweede play-offs.

Toch was onze ploeg heel blij met het behaalde resultaat, zeker na de eerdere forfait tijdens de round-robin. Dirk Logghe (kapitein), René Laenen en ik waren ook Carlos Contreras heel dankbaar om alle gespeelde matchen mee te doen, ondanks het feit dat hij reserve was en vaak belemmerd was in zijn agenda.

Tom Cornelis