bridge
 
Stad Gent

Sandeman goes international :)

Annecy Marina en Marie Christine

 

Wat kort door de bocht is die titel natuurlijk wél: twee beginnersbridgers die in coronatijd op een zondagochtend per toeval via BB0 terechtkomen op een open bridgetornooi van de Annecyclub en daar wekelijks blijven spelen. Intussen kennen wij de BB0-namen van de Franse zondagsspelers: joliemaman speelt goed; closdespin kan nogal kwaad reageren wanneer zijn partner iets fouts doet; kartman geeft ons telkens advies over wat we wel of niet hadden moeten bieden; tournesol begroet ons telkens hartelijk met ‘Hallo les Belges, comment ça va?

Op een promotioneel bericht over een driedaags bridgefestival reageert Marie-Christine onmiddellijk enthousiast: ‘Daar gaan wij naartoe!’ Ik reageer voorzichtiger: ‘Ik zal eens contact opnemen voor welke doelgroep dit eigenlijk bestemd is.’ De tornooileider reageert gastvrij: ‘Nous serons ravis de vous accueillir.’ Ik herken de gekende Franse warme communicatie-aanpak.

Vanaf het eerste moment dat wij aankomen, voelen we dat we écht welkom zijn. We worden niet aan ons lot overgelaten. We worden plenair bedankt voor onze komst en bij elke tafelwissel reageren onze tegenstanders sympathiek: ‘On a un faible pour les Belges’, ‘Gand est vraiment une belle ville’; ‘C’est vraiment sympa que vous venez ici’ … Het onthaal is warm en hartelijk. Toch zijn we de eerste dag zo zenuwachtig dat we onze eigen naam niet meer weten. Er is stress over wat alerteren en wat niet. Maar bij eventuele twijfel over interpretatie van een bod geeft iedereen geduldig uitleg. Dit is een festival: het is en moet gezellig blijven! Geen nijd en kwaadheid bij verlies.

Annecy bevalt ons. In de voormiddag de stad bezoeken, in de namiddag bridgen en ‘s avonds lekker eten in een lokaal restaurantje: ideale combinatie toch! De temperatuur is bijzonder aangenaam, ook ‘s avonds. De sfeer in de stad is super: gezellige drukte, de vele terrasjes en muzikanten zorgen voor ambiance. We genieten.

Na drie dagen bridgen voelen we ons vertrouwd, ons bridgeresultaat wordt elke dag beter. Van mijn oorspronkelijke twijfel blijft niets over. Marie-Christine had gelijk: soms moet je een sprong in het diepe wagen. De tornooileider verrast ons aan het eind van het festival… in het Vlaams (met een op google translate opgezochte zin): ‘Veilige terugreis naar Gent.’

Marina

Festival Grand Club Annecy: 3 namiddagen
Vrijdag: 2 x 20 giften en zaterdag en zondag: 27 giften per namiddag
een 100-tal deelnemers/dag: uit de brede regio en 2 Vlaamse meisjes :)
Gevarieerd niveau: gemiddeld tot gevorderd (niet de échte top)

 

Annecy zaal